Lekcje pokazowe z fizyki i chemii

Nasza przygoda z zajęciami pokazowymi zaczęła się na poważnie od projektu "Uniwersytet Gimnazjalisty". W ramach tego projektu zorganizowaliśmy w od listopada 2012 roku do maja 2013 roku lekcje pokazowe z fizyki i chemii w 12 szkołach gimnazjalnych położonych na obszarach wiejskich powiatu konińskiego oraz słupeckiego.

Głównym zadaniem Fundacji była kompleksowa organizacja dla młodzieży ciekawych, poglądowych warsztatów. Program zajęć został stworzony w oparciu o nowoczesne, multimedialne narzędzia dydaktyczne, zapewniając tym samym łatwy dostęp młodzieży do wiedzy na temat zjawisk zachodzących w świecie fizyki, chemii i przyrody. Zajęcia składały się z dwóch głównych części:

• Warsztatowej - podczas której uczniowie samodzielnie pracowali i eksperymentowali pod okiem wykształconych kierunkowo trenerów. W wyniku realizacji tej części zajęć uzyskali oni odpowiedzi na wszystkie nurtujące ich pytania, poznali rozwiązania problemów z zakresu nauk ścisłych, nauczyli się jak poprawnie opisywać doświadczenia
  • Multimedialnej - warsztaty eksperymentalne z wykorzystaniem interaktywnej tablicy i nowoczesnych pomocy dydaktycznych. W trakcie tych zajęć uczniowie mogli przeprowadzić kilka efektownych doświadczeń jak np. spalanie pierwiastków w tlenie, badanie właściwości węgla i jego zastosowania w nanotechnologii, czy doświadczenia z użyciem katalizatorów.

Łącznie w naszych zajęciach wzięło udział ponad 400 uczniów gimnazjów.

Od tego czasu regularnie organizujemy tego typu zajęcia dla szkół różnych poziomów.